Ce condiție i-a pus Lukașenko lui Putin ca să permită tranzitul cerealelor din Ucraina prin Belarus

de: Cătălina Burghelea
03 06. 2022

Liderul de la Minsk, Alexandr Lukașenko, este gata să permită tranzitul grâului ucrainean către porturile de la Marea Baltică prin Belarus cu o condiție. A discutat deja cu președintele rus Vladimir Putin despre această problemă. Reamintim că Ucraina, un important exportator global de cereale, nu poate folosi porturile sale de la Marea Neagră, de când Moscova a invadat țara cu mii de soldați, la 24 februarie.

Alexandr Lukașenko permite tranzitul cerealelor prin Belarus cu o condiție

Președintele Alexandr Lukașenko este dispus să permită tranzitul grâului ucrainean către porturile de la Marea Baltică prin Belarus dacă i se va permite să expedieze mărfuri belaruse din aceste porturi, a spus, vineri, șeful de stat.

Ucraina, care este un important exportator global de cereale, nu-și poate folosi porturile de la Marea Neagră din cauza Rusiei, care le ține blocate. Exporturile ucrainene via Belarus au fost una dintre opţiunile din cadrul discuţiilor conduse de ONU, care au ca scop creşterea aprovizionării cu cereale la nivel mondial, pe fondul unei viitoare crize alimentare de proporții uriașe. O altă variantă ar fi deblocarea porturilor ucrainene de la Marea Neagră.

Liderul de la Minsk vrea discuții la nivel înalt

În cadrul unei discuții telefonice cu secretarul general al Națiunilor Unite, Antonio Guterres, Lukaşenko a declarat că Belarusul este pregătit să elibereze capacitatea necesară pe calea sa ferată pentru cerealele Ucrainei. În acest sens, a propus organizarea de discuţii între Minsk, Kiev şi ţările care sunt pregătite să ofere acces la porturile lor.

„În acelaşi timp, cel mai important lucru, aşa cum s-a menţionat în timpul conversaţiei, este că aceste porturi – din Germania, Polonia, statele baltice sau Rusia – ar trebui să fie deschise şi pentru mărfurile belaruse”, notează Agenția de stat Belta. „Dacă au fost create condiţii pentru tranzitul cerealelor ucrainene, porturile care le vor manipula ar trebui să poată încărca şi mărfuri din Belarus”, au adăugat jurnaliștii.

Riscul unei crize alimentare globale

Belarusul, un mare producător mondial de potasă (carbonat de potasiu), a fost afectat de sancţiuni occidentale dure în 2021-2022, care au întrerupt exporturile sale de îngrăşământ prin porturile din Marea Baltică. Măsurile financiare impuse Moscovei începând cu 24 februarie au au avut, de asemenea, impact asupra exportatorilor ruşi de îngrăşăminte, iar lanţul de aprovizionare global deteriorat a sporit riscul unei crize alimentare.

La începutul acestei săptămâni, secretarul ONU a avertizat că orice acord pentru deblocarea transporturilor de mărfuri din regiune este încă departe de a fi încheiat, deoarece „faptul că totul este interconectat face ca negocierea să fie deosebit de complexă”. Atât Kremlinul, cât și Minsk au acuzat că sancțiunile Vestului au perturbat exporturile de cereale și îngrăşăminte, provocând riscul crizei alimentare globale.